23. 02. 2018 17:14 | BRATISLAVA/TV Markíza

Koniec slovenskej hydiny v obchodoch? Hydinári sa obávajú o prežitie

Reťazce, ktoré sme oslovili sa k tvorbe cien a rokovaniu s hydinármi nechcú vyjadriť. Neférové jednanie však odmietajú.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: TV Markíza

Slovenskí hydinári sa obávajú o prežitie. Tvrdia, že mäso vyrobené u nás možno čoskoro na pultoch predajní nenájdete. Hlavným problémom je podľa nich cena, za ktorú obchodné reťazce hydinu odkupujú. Tá spracovateľom sotva pokryje ich náklady.

Onedlho možno u nás nakúpime iba hydinu, ktorá nepochádza zo Slovenska. Spracovať kuracie či morčacie mäso niečo stojí a hydinári hovoria, že obchody im stále tlačia cenu dole.

Momentálne sú hydinári schopní pokryť asi 54 percent našej spotreby, čo môže časom ešte poklesnúť. V Európskej únii je voľný pohyb tovaru a ak v iných krajinách je mäsa prebytok, tie ho vedia obchodom ponúknuť lacnejšie.

Hydinári navyše tvrdia, že pod tlakom musia obchodným reťazcom predávať najväčšiu časť mäsa za akciové, letákové ceny, ktoré sú na extrémne nízkej úrovni a nestačia ani na ich výrobné náklady.

Reťazce, ktoré sme oslovili sa k tvorbe cien a rokovaniu s hydinármi nechcú vyjadriť. Neférové jednanie však odmietajú.

Viac nájdete v reportáži Ľuby Janíkovej

 


Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?