02. 12. 2019 11:13 , článok bol aktualizovaný 02. 12. 2019 16:58 | BRATISLAVA/TASR, TV Markíza

FOTO: Plesnivé potraviny, špinavé regály, zlá hygiena. Toto všetko zistili inšpektori v obchodoch

Prečítajte si, ktoré výrobky pohoreli.

Nedostatky pri kontrole potravinovými inšpektormi.
Nedostatky pri kontrole potravinovými inšpektormi. Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva SR
Šéf potravinovej správy Jozef Bíreš ukazuje zistenia pri kontrole.
Plesnivé potraviny, ktoré našli kontrolóri.
Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MP Milan Lapšanský ukazuje zlý leták reťazca.

Od 1. januára do 30. októbra tohto roka kontrolóri zrealizovali 47.722 kontrol potravín na celom Slovensku. Medziročne ide o nárast o viac ako 6 000 kontrol. Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení, to sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách.

Ako uviedla v pondelok ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná  Slovensko patrí medzi najlepšie krajiny Európskej únie v oblasti kontroly bezpečnosti potravín.

"Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať," zdôraznila ministerka.

Šéf potravinovej správy Jozef Bíreš ukazuje zistenia pri kontrole.
Šéf potravinovej správy Jozef Bíreš ukazuje zistenia pri kontrole. Foto: TASR
 

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša kontrolovali všetky stupne potravinového reťazca - od prvovýrobcov až po kamenné a internetové obchody. "Posvietili sme si na výrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám neunikli ani trhoviská, predajné automaty, čerpacie stanice či e-shopy s potravinami," priblížil Bíreš.

Najviac kontrol bolo zrealizovaných v malých predajniach (13 459), v stredných predajniach (12 411), u výrobcov a v baliarňach (spolu 8 309). Inšpektori odhalili celkovo 10416 nedostatkov, čo je v medziročnom porovnaní o 2 671 pochybení menej.

Nedostatočná hygiena je celkovo najčastejším prehreškom, ktorého sa dopúšťali kontrolované subjekty. Medzi opakovanými nedostatkami sa vyskytovali aj nesprávne označené potraviny.

Problémové výrobky

V testoch "pohorela" napríklad hlbokozmrazená zeleninová zmes s brokolicou, v ktorej bol zistený menší podiel brokolice ako výrobca deklaroval na balení.

Predpisy porušila aj „Škvarková rastlinná pomazánka", ktorá podľa inšpektorov neobsahovala ani stopu po oškvarkoch. Názvom produktu zavádzal spotrebiteľov aj výrobca „Včelieho medu kvetového lesného", pretože „lesný med" súčasná legislatíva nepozná. Na obale sa navyše nachádzali aj nepovolené zdravotné tvrdenia.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MP Milan Lapšanský ukazuje zlý leták reťazca.
Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MP Milan Lapšanský ukazuje zlý leták reťazca. Foto: TASR
 

"Nízka cena v žiadnom prípade nie je ospravedlnením za mizernú kvalitu. Pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu a ohľadu na cenu. Spotrebitelia by však mali byť pri nakupovaní produktov za nižšie ceny ostražití aj z iného dôvodu. Jeden z trojice najväčších reťazcov na Slovensku zvykne vydávať vo svojich akciových letákoch za zľavnené aj také potraviny, ktoré je možné u konkurenčných predajcov nakúpiť za citeľne nižšie ceny. V tomto prípade už nehovoríme o lacnom tovare, ale o obyčajnom lacnom triku, ktorý má spotrebiteľa presvedčiť, že ušetril. Aj pri nákupe potravín má preto zmysel porovnávať si ceny u viacerých predajcov," doplnil generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu rezortu Milan Lapšanský.

Kontroly štátnych inšpektorov sa zámerne konali nielen počas, ale aj mimo bežnej pracovnej doby, v rámci ktorej boli zistené nedostatky až v 32 percentách prípadov. Najčastejšie išlo o zanedbanú hygienu budov, prevádzok, technologických zariadení a pracovných pomôcok, ale aj o predaj potravín po dátume spotreby a po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

 

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?