Koronavírus na Slovensku Aktualizácia: 5.8.2020, 9.33
269655(+2538)testovaných
2417(+49)infikovaných
1777(+6)vyliečených
29(+0)úmrtí
Aktualizácia: 5.8.2020, 9.33 štatistiky vo svete viac informácií
03. 07. 2020 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Počet nakazených aj naďalej pribúda, čo máme robiť, aby sme to zvládli?

Ľudia musia byť zodpovední voči sebe a okoliu a brať situáciu vážne adodržiavať opatrenia.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Horth Rasur

Pandémiu kronavírusu Slovensko, ako jedna z mála krajín, naozaj zvládlo. Prísne bezpečnostné opatrenia a zatvorenie hraníc nám pomohlo rýchlo a účinne zabrániť šíreniu ochorenia a odizolovať nakazených ľudí. Približne mesiac (od polovice mája do polovice júna) sme zaznamenávali buď nulové alebo naozaj nízke aktuálne počty nakazených.

Hranice sa však otvorili a s nimi sa zvýšilo aj riziko zavlečenia ochorenia COVID-19 na naše územie. V poslednom období preto vnímame opätovný nárast denných prípadov s koronavírusom.

Prečítajte si aj: Niekoľko pozitívnych osôb prišlo do Bratislavy zo zahraničia, v meste museli zatvoriť škôlku

„Rastúci počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v ostatných dňoch je dôsledkom aktívneho dohľadávania kontaktov s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov," uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.

Šíreniu ochorenia musí brániť predovšetkým verejnosť. Napriek tomu, že ľudia majú pocit, akoby sa všetko vrátilo do pôvodných koľají, ešte stále je potrebné správať sa zodpovedne, dodržiavať prísne ochranné a hygienické opatrenia. Hlavný hygienik Slovenskej republiky, Ján Mikas, preto opätovne upozornil na nariadenia, na ktoré by sa nemalo zabúdať.

Opatrenia.
Opatrenia. Foto: uvzsr tvnoviny.sk
 

„Je nesmierne dôležité, aby nezabúdali zákazníci prevádzok nosiť v priestoroch rúška. Odporúča sa neprekročiť koncentráciu jeden zákazník na 10 metrov štvorcových z plochy určenej pre zákazníkov, dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre," dopĺňa Mikas.

Vhodné podmienky by mali dodržiavať aj prevádzkovatelia obchodov, zariadení verejného stravovania a prevádzok služieb. Zabezpečia tak bezpečie nielen pre zákazníkov, ale aj pre svojich zamestnancov.

Opatrenia.
Opatrenia. Foto: uvzsr tvnoviny.sk
 

V rámci denného sanitačného režimu musia hlavne prevádzky spojené s potravinami a stravou zabezpečiť pravidelné a účinné čistenie a dezinfekciu.

Prečítajte si aj: Čadca aktuálne eviduje najviac nakazených pacientov s koronavírusom

„Vyzývame ľudí, aby boli v čase stále prebiehajúcej pandémie ochorenia COVID-19 zodpovední voči sebe a okoliu a brali situáciu vážne," dodáva hlavný hygienik.

V prípade vycestovania do krajín, ktoré sa nenachádzajú na zozname bezpečných krajín, by sa ma každý navrátilec preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 a prihlásiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?