08. 07. 2019 09:00 | BRATISLAVA/PR článok

Leto je tu: Tri osviežujúce recepty na teplé dni

Využite prvé teplé dni, pozvite priateľov a urobte si osviežujúci brunch.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Seocentrum

Teploty sa rýchlo zdvihli a trhy sa naplnili čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocím, ktoré vonia čo i len prejdete okolo.

Využite prvé teplé dni, pozvite priateľov a urobte si osviežujúci brunch.

Španielsko na tanieri

Hostí vždy príjemne prekvapíte studenou španielskou polievkou - gazpachom. Jedná sa o skvelú príležitosť využiť červené paradajky zo záhrady alebo z trhu.

Čo budete potrebovať?

· 2-3 žemle, rožky, tvrdé
· 3-4 zrelé paradajky
· 1 červená paprika
· ½ zelené papriky
· 1 cibuľu
· 3-4 lyžice olivového oleja
· 1 lyžica octu
· soľ na dochutenie
· hrsť rasce
· 1 bobkový list
· 2 varené vajcia

POSTUP

V hrnci nechajte vo vode približne štvrť hodiny rozmočiť dve až tri tvrdé žemle alebo kusy bagety (ideálna je svetlá - taká, pre ktorú si Španieli každý deň idú do obchodu a zajedajú ju k obedu) kým nezmäknú a poriadne nenasiaknu vodu. Medzitým nakrájajte paradajky, červenú i zelenú papriku, cibuľu a všetko zmiešajte v hrnci s pečivom. Pridajte olej, ocot, soľ s rascou a bobkový list - ten, než ho pridáte, mierne spáľte. Pridajte jedno vajce a všetko dôkladne rozmixujte. Nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu, potom polievku rozdeľte do misiek alebo pohárov a navrchu posypte druhým pokrájaným vajcom.

Šalát s citrusmi

Hlad v lete nie je príliš veľký, živiny sú ale potrebné vždy. Urobte si preto vitamínovú bombu - šalát s citrusmi. Pripravený ho máte raz dva a vždy ho môžete prispôsobiť svojím chutiam či chutiam hostí, jeho variabilita je jedným z dôvodov jeho obľúbenosti.

Na veľkú misu šalátu si pripravte:

· ½ červenej cibule
· Strúčik cesnaku
· 2 lyžice olivového oleja
· soľ, korenie
· 1 lyžica sherry octu
· trochu medu alebo javorového sirupu
· 4 veľké hrste špenátových listov
· veľký pomaranč alebo grep
· balenie syru feta
· tekvicové semienka

POSTUP

Cibuľu nakrájajte na hrubé plátky, zmiešajte s trochou oleja a soľou a korením. Vložte do rúry na 5 minút pod gril, až kým nezmäkne a konce nie sú chrumkavé.

Medzitým nahrubo nakrájajte cesnak, pridajte olej, soľ a korenie, ocot a sladidlo. Dôkladne zmiešajte a pridajte špenát. Pomaranč zbavte šupky aj membrány medzi mesiačikmi, aby nebol horký, a pridajte do misy. Nakoniec krátko zamiešajte cibuľu, navrch rozdrobte fetu, pridajte semienka a prípadne dochuťte soľou.

Dezert za päť minút

Ako dezert najviac v lete poteší zmrzlina, o to viac, keď je domáca a bez pridaného cukru. Takže nezabudnite mať v lete v mrazničke vždy schované jahody alebo banány, pred podávaním ich len vložte do mixéru, pridajte trochu smotany, prípadne medu, rozmixujte a môžete podávať! Jahodová sa tradične skvele dopĺňa s rozpustenou čokoládou, banánová zase s karamelom.

Nestíhate? Využite akcie Kauflandu a kúpte ako dezert už hotovú zmrzlinu. Ak kopček doplníte čerstvým nakrájaným ovocím a orieškovým toppingom, hostia vám to dozaista odpustia.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?