15. 10. 2019 08:19 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Škrupiny z vajec, ohryzky z jabĺk či jadierka z melónov. Jedzte všetko, je to zdravé

Je to najnovší diétny trend. Aj rôzni bloggeri sa predháňajú v tom, kto vymyslí recept, ktorý z potravín zužitkuje čo najviac častí.

Škrupiny z vajec
Škrupiny z vajec Foto: shuterstock.com/ Surachan

Škrupinky z vajec alebo ohryzok z jablka hodiť do koša - to je bežná prax väčšiny ľudí. Ale podľa odborníkov je to zle - aj tieto "odpadové" časti potravín totiž prospievajú zdraviu. Navyše je to podľa britského Daily Mailu najnovší diétny trend a rôzni bloggeri sa predháňajú v tom, kto vymyslí recept, ktorý z potravín zužitkuje čo najviac častí, píše tn.cz.

Na vlne už sa vezú aj šéfkuchári z reštaurácií, ktorí napríklad zo zeleniny, ktorú hneď nespotrebujú, urobia ocot. Alebo vezmú staršiu dreň z ovocia a pridajú ju do koktailov.
A čo všetko by ste teda mali miesto do koša nasmerovať radšej do svojich žalúdkov, aby ste boli zdraví ako repy?

Vaječné škrupiny

Škrupinky majú vysoko nadpriemerný obsah vápnika, ktorý je zásadný pre zdravé kosti, zuby a nechty. Argentínska štúdia v roku 2013 zistila, že len polovica škrupiny z väčšieho vajcia pokryje celú odporúčanú dennú dávku vápnika.

Vajce - ilustračná snímka.
Vajce - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com
 

A ako teda škrupiny konzumovať? Najprv je nutné ich sterilizovať, aby sme sa nenakazili salmonelou. To sa dá urobiť napríklad prevarením. Potom je ideálne ich rozdrviť na prášok a ten pridať do iného jedla.

Melónové semienka

Dve lyžice semienok z melóna obsahujú asi 10 gramov proteínov, čo je o 4 gramy viac, ako je vo vajci. A bielkoviny sú základným stavebným kameňom svalov. Semienka navyše obsahujú aj vitamín B a horčík, ktorý sa s proteínmi dobre doplňuje, pretože znižuje riziko svalových kŕčov.

sefkuchar-hrivnak-vie-ako-spravne-krajat-melon.jpg
sefkuchar-hrivnak-vie-ako-spravne-krajat-melon.jpg
 

Melónové semienka sa dajú ľahko jesť buď sušené alebo opražené - stačí desať minút v rúre a korenie podľa vašej chuti pre lepší gurmánsky zážitok.

Listy z karfiolu, brokolice, ružičkového kelu

Bežne listy z tejto zeleniny vyhadzujeme, to je ale podľa botaničky Susanne Mastersovej chyba. "Tieto vonkajšie vrstvy majú najviac slniečka, a tak je v nich zvyčajne viac prospešných látok než vo vrstvách vnútorných," vysvetľuje.

Karfiol
Karfiol Foto: shutterstock/ Tim UR
 

Plné vitamínov i minerálov sú aj listy z mrkvy, červenej repy, zeleru alebo chrenu. Listy sa dajú jesť na veľa spôsobov - surové, opečené alebo ich treba pridať medzi ostatnú zeleninu napríklad pri varení na panvici. Listy vždy dôkladne umyte a nevarte ich vo vode, strácajú potom živiny.

Ohryzok z jablka

Aj keď sa vám do toho nechce, podľa odborníkov vám skonzumovanie ohryzku zlepší trávenie, pretože jadrovník obsahuje veľa zdraviu prospešných baktérií - tie pomáhajú nielen so zažívaním, ale aj imunitnému systému.

Ohryzok z jablka
Ohryzok z jablka Foto: shutterstock.com/ MichaelJayBerlin
 

A Mastersová upokojuje všetkých, ktorí sa dopočuli, že jablčné jadierka obsahujú amygdalín - teda látku, ktorá sa v tele rozkladá na prudko jedovatý kyanid. Ten sa však uvoľňuje iba pri rozhryzení či rozdrvení semienok a navyše by ste ich museli na posedenie rozhrýzť asi 150, aby ste sa otrávili. A to zodpovedá asi dvadsiatim jablkám.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?