17. 02. 2020 06:00 | BRATISLAVA/zg, Teleráno

Bukovský pomenoval šesť prvkov v strave, ktoré podporujú zdravie srdca

Prezradil aj to, prečo je dôležité mať šťastného a optimistického partnera.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: marilyn barbone/shutterstock.com

Je to sval, ale keď ochorie, život už nie je to, čo býval. Reč je o srdci. Kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie úmrtia ľudí na Slovensku. Podľa aktuálnych informácií Národného centra zdravotníckych informácii v roku 2018 zomrelo práve na kardiovaskulárne ochorenia vyše 25-tisíc ľudí.

Lekár Igor Bukovský prezradil šesť najdôležitejších zložiek v strave, ktoré zlepšujú zdravie srdca. Na prvom mieste sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré do tela dostanete z ľanového alebo repkového oleja i vlašských orechov.

Potom je to vitamín D, ktorý nie je v potravinách a treba ho dostať do tela vo forme výživového doplnku.

Tretím v poradí je horčík, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti. Mali by sme jesť špenát, avokádo, horkú čokoládu, orechy i obilniny. Nesmieme zabúdať ani na koenzím Q10, ktorý je v sóji a orechoch.

Pre zdravie srdca je dôležitá aj kyselina listová, ktorá pomáha odstraňovať z krvi toxický homocysteín a srdce pred ním chráni zelenina, obilniny a šošovica.

Posledným dôležitým prvkom je draslík, ktorý upravuje a znižuje krvný tlak. Najideálnejšími potraviny na to, aby ste ho dostali do tela sú banány a zemiaky. "Ale nezabúdajte, že aj každé ovocie alebo zelenina ho má v sebe," vysvetlil Bukovský.

Na videu z Telerána sa dozviete aj to, prečo je dôležité mať šťastného a optimistického partnera.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?