13. 05. 2020 11:09 | VEĽKÁ BRITÁNIA/vd

Telo potrebuje príjem bielkovín, aké množstvo však máme prijímať? Odborníci to určili

Pravdepodobne vaše telo nepotrebuje toľko bielkovín, koľko prijíma.

zistovali-sme-kolko-robime-na-maso.jpg
zistovali-sme-kolko-robime-na-maso.jpg

Zdravý životný štýl, výživové a bielkovinové diéty či intenzívne cvičenie. Akonáhle sa začítate do textu zameraného na jednu z vyššie uvedených kategórií, odborníci vám odporúčia prijímať potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Sú ľahko dostupné a pre zdravé fungovanie tela nevyhnutné.

Pozreli sme sa na to, koľko bielkovín v skutočnosti potrebuje vaše telo prijímať.

Bielkovinové a proteínové produkty

Napriek tomu, že sa u nás opatrenia pred koronavírusom uvoľňujú, ešte donedávna sme prevažnú časť dňa trávili doma. Práve to viedlo mnohých ľudí k vareniu, zdravšiemu stravovaniu či k začatiu dodržiavania nejakej diéty. Ľudia si začali dávať väčší pozor na to, čo kupujú a prijímajú, omnoho väčší dôraz začali klásť na výživové hodnoty produktov.

Aktuálny trh je okrem prirodzených potravinových produktov presýtený aj umelými alebo vyextrahovanými látkami. Napriek tomu, že máme možnosti zakúpiť si aj proteínové doplnky, nie každý organizmus ich naozaj potrebuje.

V posledných rokoch veľa ľudí vymenilo biely chlieb za hnedý a celozrnný chlieb a plnotučné mlieko za odstredené. Stredobodom nášho zdravia je proteín, bielkovinové tyčinky a vylepšené bielkovinové verzie produktov. V roku 2016 sa hodnota globálneho trhu s proteínovými doplnkami vyšplhala k hodnote približne 11,5 miliárd eur, informuje portál bbc.com.

Prečítajte si aj: Na Slovensko sa dováža nekvalitné mäso z Poľska, ktoré malo skončiť v kafilérii, tvrdia hydinári

Pre správny rast a regenerovanie tela sú však bielkoviny nevyhnutné. Potraviny bohaté na bielkoviny ako je mlieko, mäso, vajcia, tofu, orechy ryby či fazuľa sa v žalúdku štiepia na aminokyseliny, tie sa následne absorbujú v tenkom čreve. Aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje vytriedi pečeň, zvyšné látky telo vylúči.

Dospelým, ktorí nie sú veľmi aktívni, odborníci odporúčajú na každý kilogram, ktorý vážia, prijímať približne 0,75 g bielkovín. V priemere je to 55 g bielkovín pre mužov a 45 g bielkovín pre ženy.

Strata váhy

Bielkoviny sú už dlho spájané hlavne s chudnutím a nízko-sacharidovým diétam s vysokým obsahom bielkovín. V prípade ak ste si takúto diétu vybrali, v jednotlivých článkoch vám odborníci sľubujú predĺženie pocitu plnosti.

„Ak sa snažíte schudnúť, je dôležitejšie mať raňajky s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad fazuľa na toaste alebo mliečny smoothie nápoj, než prijímať výživové doplnky," hovorí Alex Johnstone z University of Aberdeen..

Samotné zvýšenie príjmu bielkovín vám podľa profesora schudnúť nepomôže. Kľúčom je aj správny výber chudého mäsa. Medzi to patrí kuracie, morčacie alebo rybacie mäso. Štúdie tiež ukazujú, že konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín súvisí s prírastkom hmotnosti, to spôsobuje najmä červené mäso.

Podľa odborníkov je tak zvýšený príjem bielkovín zbytočný, môže byť priam škodlivý. Odporúčajú ho iba starším ľuďom a športovcom zameraným na zvýšenie sily.

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?