07. 07. 2020 14:53 | BRATISLAVA/TASR

Z roka na rok zjeme menej čokolády, dokonca aj sladkostí

Táto lahôdka sa na pultoch v Európe objavila pred 470 rokmi.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: beats1/shutterstock.com

Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku podľa predbežných údajov štatistického úradu vlani dosiahla 3,4 kilogramu na obyvateľa. V roku 2018 spotreba podľa definitívnych údajov bola o desať dekagramov vyššia, pred tromi rokmi to bolo až 3,8 kg.

"Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku posledné roky klesá. Treba si však uvedomiť, že čokoláda je tiež súčasťou spotreby cukrárskych výrobkov, ktorých ročne skonzumujeme porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek," uviedol pri príležitosti dňa čokolády riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Róbert Vlačuha.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, kedy každý  z nás v priemere za rok zjedol 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek.

V medzinárodnom porovnaní majú podľa štatistikov najväčšiu spotrebu čokolády Švajčiari na úrovni 9 kg na obyvateľa a Nemci na úrovni 7,8 kg za rok (údaje z roku 2015 podľa statista.com).

TIP: Prepadla vás mlsná? Zopár tipov, ako nezjesť všetko, čo vám príde pod ruku

Deň čokolády oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa na pultoch v Európe objavila práve v tento dátum v roku 1550 ako produkt privezený od mexických Indiánov. Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka.

Experti posudzujú kvalitu tejto komodity podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru. Odborníci považujú za ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?