14. 10. 2020 12:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Koľko šálok kávy je už príliš veľa? Pozor, aby vás aj nezabila

Hranica je jasne daná.

Ilustračný záber
Ilustračný záber Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk

Od kapučína až po presso. Na svete existuje veľa druhov a spôsobov, akým sa pripravuje a podáva káva. Jedno je však isté, väčšina ľudí s ňou začína svoje ráno.

Káva je totižto jedným z najpopulárnejších nápojov na svete a najčastejšie používaným stimulantom. Odhaduje sa, že sa každý deň vypije tri miliardy šálok.

Okrem priaznivých účinkov na našu energiu má dobrý vplyv na metabolizmus, spája sa aj s nižšou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia, ale aj s pozitívnym vplyvom na rakovinu.

Prečítajte si aj: Ktorý druh kávy je najzdravší? Vedci zverejnili výsledok 20-ročnej štúdie

Všetko je však potrebné udržať v určitej norme, inak povedané, nič netreba preháňať. Ak chcete, aby mala káva na vás iba pozitívny účinok, musíte dodržiavať určitú hranicu, koľko šálok si jej môžete dopriať.

Kedy už káva nie je zdravá

Ako inak, aj tejto otázke sa venovali vedci, tentoraz na University od South Australia. Štúdiu zverejnili v časopise American Journal of Clinical Nutrition a spracoval ju portál webmd.com.

Pár šálok kávy, samozrejme, nikomu neublíži, práveže dokonca vie pomôcť. Avšak ak pijete šesť a viac šálok kávy denne, vážne tak ohrozujete vaše zdravie a zvyšujete si až o 22 percent riziko srdcových chorôb.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/kikovic
 

Podľa amerických centier pre kontrolu a prevenciu chorôb je v Spojených štátoch asi jedno zo štyroch úmrtí spôsobené srdcovou chorobou. Vedkyne Elina Hypponen a Ang Zhou z Austrálskeho centra pre zdravie sa vydali na cestu objavenia bodu, kedy príliš veľa kofeínu už spôsobuje vysoký krvný tlak, čo je kľúčový rizikový faktor srdcových chorôb.

Podľa ich zistení je bod zlomu šesť dvojdecových šálok kávy s obsahom 75 miligramov kofeínu.

Pre túto štúdiu použili vedci britskú databázu so vzorkou vyše 300-tisíc dospelých osôb vo veku od 37 do 73 rokov, aby preskúmali, ako gén metabolizujúci kofeín (CYP1A2) ovplyvňuje schopnosť ľudí spracovávať kofeín a riziko srdcových chorôb.

Ako to vidí kardiológ

Tieto zistenia preskúmal aj kardiológ Gregg Fonarow z Kalifornskej univerzite v Los Angeles. Uznal, že veľmi veľká konzumácia kávy bola spojená s „miernym zvýšením" rizika srdcových chorôb.

Prečítajte si aj: Mýty a fakty o káve. Baristka uviedla veci na pravú mieru

„Účinky kofeínu na srdce majú zvyčajne krátke trvanie a sú mierne, pokiaľ nie sú konzumované veľmi vysoké hodnoty," uviedol. „Káva obsahuje aj rôzne zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky," dodal.

Káva je v podstate zdravá a má veľa priaznivých účinkov, a preto je potrebné dopriať si jednu či dve šálky denne. Vedci totižto zistili, že účastníci štúdie, ktorí pili bezkofeínovú kávu alebo nepili žiadnu, mali vyššiu mieru srdcových chorôb ako tí, ktorí ju pili s mierou.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?