26. 05. 2021 13:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Keď cibuľa a cesnak kraľujú kuchyni: Táto kombinácia vám zmení život

Existuje veľa dôvodov, prečo by ste ich mali pravidelne jesť a pridávať do jedla.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Timmary

Cibuľa a cesnak sú základnými potravinami vo väčšine kuchýň. Varenie si bez nich nevedia predstaviť ani profesionáli. Či už varíte talianske, mexické, indonézske alebo naše tradičné jedlá, mnohé recepty si vyžadujú práve tieto suroviny. Nejde pritom iba o ich špecifickú chuť, ale aj ich vplyv na zdravie. Existuje veľa dôvodov, prečo by ste ich mali pravidelne jesť a pridávať do jedla.

Cibuľa

Aj keď celý svet aktuálne rieši vírusy, prítomné sú stále aj baktérie. Nie všetky sú však škodlivé. V našom organizme žije veľa dobrých baktérií, vďaka ktorým je telo zdravé. Práve cibuľa obsahuje látky, ktoré pomáhajú udržiavať črevnú flóru zdravú a reguluje hladinu baktérií.

Nielen telu a tráveniu, ale opomáha aj srdcu. Uskutočnilo sa niekoľko štúdií o účinkoch cibule na krv. Tie preukázali, že jej pravidelná konzumácia významne znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Okrem toho v cibuli nie je žiadny cholesterol, čo je veľký benefit hlavne pri problémoch s tlakom a srdcom.

Prečítajte si aj: Spíte na ľavom alebo pravom boku? Odhalíme vám, ktorý je ten zdravší

A údajne znižuje aj hladinu cukru v krvi. Tejto informácii sa potešia hlavne diabetici. Ide zatiaľ o počiatočnú štúdiu testovanú len na zvieratách. Podľa vedcov spôsobujú zložky v cibuli podporujú tvorbu inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi.

A keď už sme pri tých štúdiách, jedna z novších vyzerá priaznivo aj pri liečbe rakoviny. Vedci z univerzity v Guelphe skúmali vplyv červenej cibule na rakovinové bunky. Tvrdia, že ich cibuľa môže zabíjať vďaka množstvu kvercetínu a antokyánu, ktoré obsahuje. To, samozrejme, nemôže vyliečiť ľudí z rakoviny, ale uvažuje sa o jej zakomponovaní do liekov.

Cesnak

Mnoho priaznivých účinkov má aj cesnak, ktorý pomáha pri liečbe zapálených ďasien. Taktiež má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti, ktoré slúžia ako maximálna podpora imunitného systému. Konzumovať ho však musíte v surovom stave. Po tepelnom spracovaní sa totiž stratí významná zložka alicín, ktorý je prírodným antibiotikom.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Africa Studio
 

O cesnaku je tiež veľmi známe, že dokáže znížiť tlak a cholesterol. Viaceré štúdie preukázali, že denný príjem cesnaku má dlhodobý vplyv na ich zníženie. Samozrejme, ide o určitý doplnok a prevenciu. V prípade, že ste odborne liečený u lekára, určite aj naďalej užívajte aj predpísané lieky.

A posledný bod určite poteší ženy. Cesnak účinne bojuje s oxidačným stresom a tým aj s procesom starnutia. Vaše telo totiž po užití cesnaku zvyšuje produkciu antioxidantov, ktoré sa už od pradávna považujú za určitý elixír mladosti, uvádza portál tips-and-trick.co.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?