25. 08. 2021 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno

Chlebíčky sú späť. Okrem klasiky sú obľúbené aj modernejšie verzie

Rodený Petržalčan Pavol Mikula si z nich vytvoril úspešný biznis.

Obložené chlebíčky.
Obložené chlebíčky. Foto: Pavel Rumlena/shutterstock.com

Bez tohto jedla studenej kuchyne by neexistovala žiadna rodinná oslava, schôdza, pracovné posedenie, silvestrovská oslava alebo ako „úplatok" štátnicovej alebo maturitnej komisii. Reč je o obložených chlebíčkoch, ktoré si získali a stále získavajú chuťové poháriky viacerých generácií.

Ich pôvod podľa portálu recepty.cz treba hľadať v prvej Československej republike a za ich zrod vďačíme majiteľovi pražského lahôdkarstva Janovi Paukertovi. A vraj ich nikde inde na svete, v takejto podobe ako ich poznáme na Slovensku a Česku, nenájdeme.

Šéfkuchár a tovaroznalec Vladimír Morochovič nám však prezradil, že obľúbené obložené chlebíčky majú pôvod vo francúzskej kuchyni.

Kanapky.
Kanapky. Foto: vazgen karapetyan/shutterstock.com
 

„Sú to známe kanapky. Ak by som mal zjednodušiť príležitosť na ich podávanie, tak poviem - z kanape rovno do pusy. My sme si kanapky, povedané metaforicky, zväčšili a vznikli obložené chlebíčky. Bola to jednoducho inšpirácia, ktorá prišla do Československej republiky," konštatoval.

Mohlo by vás zaujímať: Za najobľúbenejší desiatový šalát vďačíme cukrárovi

Ešte za čias spoločných republík s Českom vytvorili kompetentní normy na ich výrobu. Vrátane šalátov, ktoré na starých dobrých klasikách nesmú chýbať - zemiakový, vlašský alebo parížsky šalát, ktorý sa volá po mäkkej saláme parízer.

Podľa Morochoviča okrem šalátov sa na obložené chlebíčky, ktoré patrili k studenej kuchyni, dávali aj rôzne nátierky.

Prvé chlebíčky robil v pivnici

O akúsi renesanciu chlebíčkov sa postaral rodený Petržalčan Pavol Mikula, ktoré ho živia už dve desaťročia. V Teleráne povedal, že ako vysokoškolák si privyrábal tak, že ich vyrábal v pivnici.

Pavol Mikula.
Pavol Mikula. Foto: Alex Handiaková
 

„Chlebíčky sú tu s nami celé generácie a prinášajú nám radosť a štedrosť. Je to naše tradičné gastronomické dedičstvo a my sa k nemu hrdo hlásime. Popri všetkých moderných zahraničných konceptoch je tu jeden náš a my ho máme radi," tvrdí.

V Teleráne pripravoval štyri najznámejšie klasiky s modernou obmenou. Pri príprave myslí aj na ľudí s intoleranciami alebo aj na vegetariánov. V jeho ponuke nájdete teda aj bezlepkové alebo s kváskovým chlebom.

Chlebíček Vegan s avokádom a limetkou

Suroviny:
bezlepkový chlieb, humusová nátierka, avokádo, limetka, klíčky a polnička

Chlebíčky s avokádom.
Chlebíčky s avokádom. Foto: Alex Handiaková
 

Chlebíček Henry (predtým Ruské vajce)

Suroviny:
chlieb, nátierka, lolo šalát, vlašský zemiakový šalát, bravčová šunka, kyslá uhorka, majolenková zálievka, petržlenová vňať, vajíčko, kapia

Chlebíček Moravia

Suroviny:
chlieb, nátierka, lolo šalát, zemiakový šalát, moravské údené, kyslá uhorka, majolenková zálievka, petržlenová vňať, vajíčko, kapia, chren

Chlebíčky s trvanlivou salámou.
Chlebíčky s trvanlivou salámou. Foto: Alex Handiaková
 

Chlebíček Praga

Suroviny:
chlieb, nátierka, lolo šalát, zemiakový šalát, bravčová šunka, malokarpatská saláma, eidam, kyslá uhorka, majolenková zálievka, petržlenová vňať, vajíčko, kapia

Ich prípravu si pozrite na videu z Telerána.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?