20. 11. 2021 07:00 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Variť zo zvyškov dokáže každý, nebojte sa to vyskúšať

Tri skvelé recepty nám prezradil známy šéfkuchár.

Šéfkuchár Milo Pabiš s moderátormi Telerána.
Šéfkuchár Milo Pabiš s moderátormi Telerána. Foto: Alex Handiaková

Jedným zo spôsobov, ako vyhadzovať menej jedla, je varenie zo zvyškov. Určite sa vám stalo, že ste nakúpili viac potravín, ako ste reálne spotrebovali. Rád, aby neskončili v koši, je niekoľko. Jednou z nich je spracovanie zvyškov z hlavných jedál na nové pokrmy. V podstate vás to nebude skoro nič stáť, možno iba trochu viac času a trpezlivosti.

TIP: Obľúbené detské sladké jedlo jedol aj Napoleón. Teraz ho skúste na slano

Veď si len spomeňte na mamky alebo staré mamy. Takto varili stále a zvyšky ich jedál nekončili v koši. Starý chlieb sa premenil na chlebík vo vajíčku alebo zapekanku. Zo zemiakovej kaše vznikali zemiakové lokše, zvyšky z pečeného kuriatka sa premenili napr. na rizoto alebo sa dali použiť na cestoviny.

Šéfkuchár Milo Pabiš v Teleráne prezradil pár tipov a receptov, ako ušetriť nejaké to euro a mať plný žalúdok.

Roláda z králika

Roláda z králika.
Roláda z králika. Foto: Alex Handiaková
 

Suroviny

1 králik
1 batát (sladký zemiak)
50 g masla
2 zemiaky
1 citrón
soľ, korenie, tymián

Postup

Kosti z vykosteného králika dáme na 30 minút vypiecť pri teplote 180 stupňov. Potom ich varíme približne šesť hodín, kým nezískame silný vývar. Zredukujeme ho do malého objemu, ale nesolíme.

Mäso jemne rozklepneme a nasolíme, pridáme citrónovú kôru, tymián a zrolujeme do rolády. Následne zabalíme do fólie a stočíme do alobalu. Do plechu dáme vodu, ponoríme do nej alobal a pečieme pri teplote 120 stupňov asi tri hodiny. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Umyté bataty ošúpeme, ale šupky nevyhadzujte. Dajte ich na hodinu do octovej vody. Po vybratí ich osušte a opražte v horúcom oleji na čipsy. Uvarené batáty zmiešame spolu s uvarenými zemiakmi a dochutíme maslom a soľou. Podávame s nakrájanou roládou a omáčkou z redukovaného vývaru, ktorú zahustíme maslom.

Kuracie rezne

Kuracie rezne.
Kuracie rezne. Foto: Alex Handiaková
 

Suroviny

1 kurča
100 g múka
200 g ryža
2 vajcia
100 g strúhanka z pečiva
slnečnicový olej
soľ, korenie

Postup

Kurča vykostíme, z kostí spravíme vývar a stehná dáme piecť potreté olejom a soľou. Prsia využijeme na klasické rezne. Polovicu z vývaru zredukujeme na šťavu a podávame k pečeným stehnám s ryžou. Zvyšky z trojobalu zmiešame, pridáme hrsť tvrdého syra a bylinky a vypracujeme pevnejšie cesto. Lyžičkami vykrojíme halušky a vypražíme. Podávame s polievkou.

Burrito s mäsom

Burrito s mäsom.
Burrito s mäsom. Foto: Alex Handiaková
 

Suroviny

100 g ryže
100 mäsa
50 g majonézy
50 g strúhaného syra

Postup

Zvyškové mäso z kuracich stehien a králika natrháme. Majonézu zmiešame s výpekom z králika a potrieme tortillu. Poukladáme mäso a zasypeme syrom a zostatkovou ryžou. Môžeme pridať uhorky alebo inú zeleninu. Tortillu skrútime a podávame.

Viac sa dozviete z nasledujúceho videa.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?