14. 11. 2019 17:22 | BRATISLAVA/Reflex

Čo sme v skutočnosti jedli pred rokom 1989? Z diaľky to voňalo, neboli potrebné žiadne farbivá

Pozreli sme sa bližšie na systém kontroly potravín v minulosti, ale aj na zodpovednosť výrobcu.

Na archívnej snímke z roku 1974 nákupné stredisko v obci Rybník nad Hronom, okres Levice.
Na archívnej snímke z roku 1974 nákupné stredisko v obci Rybník nad Hronom, okres Levice. Foto: TASR

Ak chcete poznať zloženie výrobku, pozriete sa na zadnú stranu obalu. To, čo je dnes pre mnohých samozrejmosťou, bolo kedysi nemysliteľné.

Zodpovednosť výrobcov voči spotrebiteľom pred rokom 1989 sa totiž diametrálne líšila od súčasnosti. Dnes je schválených okolo 30-tisíc prídavných látok. Kedysi to bola vraj len desatina zo súčasného počtu. 

Na snímke z 24. augusta 1976 obchodný dom v Nových Zámkoch.
Na snímke z 24. augusta 1976 obchodný dom v Nových Zámkoch. Foto: TASR
 

Niektoré potraviny na pultoch pravidelne chýbali. Nedostatkovým tovarom bolo mäso, jogurty, istý čas aj rajčinový pretlak, mak, ale aj obyčajného cesnaku bolo ako šafranu. Typickým znakom socializmu bol aj podpultový tovar.

Reportérka magazínu Reflex Lenka Perželová sa pozrela bližšie na to, v čom spočívali medzery niekdajšieho systému a naopak v čom bol omnoho lepší, ako je dnešný.

 

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravila Televízia Markíza špeciálny dokument. Sledujte Nežná 30: Cesta k slobode v nedeľu 17. novembra o 20.30 h.

 

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?