17. 02. 2017 08:40 |

Falošná sviečková omáčka s pšenovým knedlíkom a morčacím mäskom

Falošná sviečková omáčka s pšenovým knedlíkom a morčacím mäskom
Falošná sviečková omáčka s pšenovým knedlíkom a morčacím mäskom Foto: Teleráno

Falošná sviečková omáčka

Ingrediencie:

- 2-4 veľké mrkvy

- 1 zeler

- 1 stonku čerstvého zeleru (nemusí byť)

- 1-2 petržleny

- 1-2 cibule

- 1 strúčik cesnaku

- 3-5 listov ligurčeka

- 1 zarovnanú lyžicu morskej soli

- bobkový list

- čierne korenie

- hroznový olej

- 1 liter zeleninového vývaru


Postup: Všetku koreňovú zeleninu očistíme. Na oleji osmažíme cibuľu a postupne pridávame zeleninu. Začneme mrkvou, zvyšok je na každého vlastnom uvážení. Zeleninu si pravidelne miešame kým sa zľahka neopečie a nepustí farbu so šťavou. Potom pridáme pretlačený cesnak a soľ. Celú zmes premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom. Ak nemáte, tak vodou, ale omáčka potom nebude natoľko aromatická. Pridáme bobkový list, čierne celé korenie a necháme na miernom ohni dusiť kým nebude zelenina úplne mäkká. Hrniec odstavíme, necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme. Pozor, pred mixovaním nezabudnite vybrať bobkový list.

IMG_5536.JPG
IMG_5536.JPG Foto: Teleráno
 

Pšenová knedľa (3-4 porcie)

Ingrediencie:

- 1 šálka pšena

- 1/2 lyžice koriandru

- 1/2 lyžice petržlenovej vňate

- štipka sladkej mletej papriky

- soľ podľa chuti

- 1-2 šalotky opečenej na drobno pokrájanej

- 3 šálky vody

- Tamari - sójová omáčka (môžeme vynechať)


Postup: Pšeno 3x dobre prepláchneme a dáme variť do vody v pomere 1:3. Po zovretí pozbierame penu. Uvarené pšeno, zmiešame s bylinkami, dochutíme a vtlačíme do formy srnčieho chrbátu alebo do podobnej podlhovastej formy. Zahladíme povrch a necháme vychladnúť. Po stuhnutí pšeno z formy vyklopíme, nakrájame na rovnaké plátky, ktoré kladieme na plech jemne potretý olejom. Plátky jemne postriekame Tamari omáčkou a zapekáme 20 min. v rúre vyhriatej na 150 °C.


Ako bielkovinovú prílohu môžeme zvoliť tempeh, tofu, prípadne ľahšie morčacie mäsko. Odporúčame horné morčacie stehno, ktoré upečieme s cesnakom a soľou.

Ingrediencie:

- 1 horné morčacie stehno

- 2 strúčiky cesnaku

- soľ

- 1 lyžicu klasického alebo prepusteného ghee masla


Postup: Stehno umyjeme, urobíme pár rezov do mäsa, kde vložíme polovicu prekrojeného strúčiku cesnaku. Jemne osolíme, pridáme maslo a zalejeme vodou, tak aby mäso bolo celé ponorené. Vložíme prikryté do rúry, vyhriatej na 220 stupňov a pečieme zhruba 1 hodinu. Potom môžeme poklop dať dole a zapiecť ešte v zníženej teplote rúry na 190 stupňov zhruba 10-15 minút.



Komentáre ( 0)

 

VIAC Z

Už ste čítali?