06. 03. 2017 08:40 |

Domáce tortilly

Domáce tortilly
Domáce tortilly Foto: Vladimír Šimíček

Ingrediencie (na cca 20 kusov stredne veľkých tortíl):

- 8 šálok múky (pšeničnú celozrnnú, špaldovú, pohánkovú - možno ich aj kombinovať)

- 2 hrnčeky vody

- 4 polievkové lyžice olivového oleja

- 5-8 listov čerstvej bazalky

- 10-15 kúskov sušených paradajok

- 2 malé lyžičky morskej soli

- 4 polievkové lyžice rôznych bylinných dochucovadiel (napr. kurkuma, koriander, oregano, sladká mletá paprika, drvená rasca, ...)

- 4 polievkové lyžice sušenej cibule

- 2 malé lyžičky sušeného cesnaku

SIM_4537.jpg
SIM_4537.jpg Foto: Vladimír Šimíček
 

Postup: Do kuchynského robota nasypeme múku, soľ, sušenú cibuľu, cesnak a všetky bylinné dochucovadlá. Zapneme pomalé miešanie a postupne pridávame na drobno natrhanú bazalku a na drobno nakrájané sušené paradajky. Pomaly prilievame do stále miešajúceho robota studenú vodu. Na koniec pridáme olivový olej a celé to necháme dôkladne premiešať, kým nám nevznikne zmes pripomínajúca bochník. Pokiaľ nemáte alebo neradi pracujete s kuchynským robotom, cesto môžete jednoducho spracovať aj ručne.

Na jemne pomúčenej doske hladkou pšeničnou múkou si vaľkáme kúsky cesta, ktoré si postupne odtrhávame z bochníku. Záleží na vás, ako veľké chcete tortilly mať. Každý odtrhnutý kúsok cesta odporúčame niekoľkokrát preložiť a prevaľkať, podobne ako keď robievate pagáče. Tortilly sú potom omnoho jemnejšie a ak ich urobíte hrubšie, viete si vytvoriť takzvaný pita chlieb. To znamená, že ak odkrojíte z jednej strany kraj tortilly, mali by ste mať uprostred dutý priestor, ktorý sa dá naplniť zmesou.

Tortily ukladáme na stredne rozohriatu panvicu. Z každej strany ju pečieme, až kým sa nezačne jemne zdúvať, ako keby sa na nej robili bublinky. Pokiaľ máte kvalitnú teflónovú panvicu, nepotrebujete žiaden olejový podklad. Cesto je vďaka kokosovému mlieku a už pridanému olivovému oleju dosť ,,mastné" aj samo o sebe. Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich môžeme uskladniť v mikroténovom sáčku vonku, alebo ich dať zamraziť. Čerstvu vybrané vydržia zhruba 3 dni.



Komentáre ( 0)

 

VIAC Z

Už ste čítali?