19. 12. 2015 10:30 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk, mm

FOTO: Tradícia, ktorá bola symbolom vidieku. Predvianočná dedinská zabíjačka

Zabíjačky boli kedysi sviatok, pretože to bola výplata po celoročnej drine na statku

Mäsiar rozoberá prasa
Mäsiar rozoberá prasa Foto: TASR

Pečené jaterničky, zabíjačková kapustnica, tlačenka, klobásy, slaninka či škvarky. Toto všetko sa kedysi objavovalo na štedrovečernom stole. Vo všetkých kútoch Slovenska prebiehala totiž predvianočná zabíjačka.

Zabíjačky boli kedysi sviatok, pretože to bola výplata po celoročnej drine na statku

„Predvianočný čas bol kedysi známy obdobím tradičných zabíjačiek, ktoré sa konali takmer u každého gazdu. Zišla sa celá rodina, aby pripravili z domáceho prasiatka dobroty nielen na vianočný stôl. Dnes sa však už od týchto tradícií upustilo a tak zúčastniť sa pravej domácej zabíjačky už nie je také jednoduché," povedala výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Chlapi už chystajú prasa
Chlapi už chystajú prasa Foto: TASR
 

Pripravený kotol s horúcou vodou, nabrúsené nože a flinta boli synonymom toho, že sa chystá dedinská zabíjačka. Pred dôležitým aktom sa chlapi potužili jedným „frťanom" a išlo sa na to. Najprv streľba a neskôr pichnutie do krku. Ženy chystali krv, aby mohli spraviť prvé jedlo - pražená krv na cibuľke.

Chytanie krvi
Chytanie krvi Foto: TASR
 

Chlapi zatiaľ oškrabali a opálili sviňu (v minulosti slamou, neskôr sa začali používať horáky), aby si mohli vychutnať prvú delikatesu - opálené ucho. Neskôr prasa rozobrali, ale museli si dávať pozor, aby neprerezali črevá, a tak nepoškodili mäso.

Opaľovanie slamou - tradičný spôsob
Opaľovanie slamou - tradičný spôsob Foto: TASR
 

Opaľovanie horákom
Opaľovanie horákom Foto: TASR
 

Rozobraté prasa ďalej rozdelili na rôzne účely. „Robia sa hurky, tlačenka, klobásy, ale aj zabíjačkové mäso či paštéty. Robia sa aj krvavničky, ale to skôr na juhu Slovenska," vysvetlil p. Bartoš, mäsiar z Kysúc.

Rozoberanie prasaťa
Rozoberanie prasaťa Foto: TASR
 

Medzitým ženy vyplachujú črevá, aby sa mali do čoho dať mäsové výrobky, ktoré napokon skončia v údiarni. V kotle sa už varí hlava z prasaťa, lebo okrem kostí sa musí všetko spotrebovať. Pre ochutnávku sa takéto mäso poddávalo so soľou a cesnakom.

Žena ide vyplachovať črevá
Žena ide vyplachovať črevá Foto: TASR
 

Z kotla sa vyberá mäso
Z kotla sa vyberá mäso Foto: TASR
 

Po skončení sa všetko náradie aj celá miestnosť musela umyť horúcou vodou, keďže všetko bolo zamastené. Na záver sa samozrejme strelil „kapurkový" a ľudí okrem alkoholu hrial pocit z dobre vykonanej práce a pokoj na duši, že na Vianoce, ale aj počas roka neostane stôl prázdny.

Ak ste robili aj vy zabíjačku, tak nám pošlite foto na adresu somreporter@markiza.sk

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce

Už ste čítali?