11. 01. 2021 06:00 | SKALICA/TV Markíza

Niektoré samosprávy už začali s triedením kuchynského odpadu. O čo vlastne ide?

Samosprávy majú pol roka na to, aby dali ľudom možnosť triediť kuchynský odpad.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Reprofoto: tvnoviny.sk

Samosprávy majú pol roka na to, aby dali ľudom možnosť triediť kuchynský odpad. Niektoré mestá a obce s tým už začali. Pristavili na sídliská hnedé nádoby, v menších obciach majú zasa kompostéry.

V obci Studienka neďaleko Malaciek má takmer každá domácnosť kompostér. Aj to je jedna z možností ako si obec môže splniť povinnosť. Prejavili o ne záujem dokonca i obyvatelia bytoviek.

Iné je to na dedine a iné zasa v meste. Nie každý tu má záhradku. Na skalické stojiská preto rozmiestnili hnedé nádoby.

Pre ľudí je to novinka, na ktorú si musia zvyknúť. Čo však máme rozumieť pod pojmom kuchynský odpad? Viaceré zdroje i samosprávy informujú, že do kuchynského bioodpadu nepatria napríklad ani tekuté zvyšky jedál ako polievky či mliečne výrobky. Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad je bez rozdielu všetko, čo vznikne v domácnosti.

Je totiž rozdiel medzi domácim kompostovaním a takým, ktoré robia mestá či väčšie firmy a používajú pri tom profesionálnu technológiu. A potom je tu aj možnosť zhodnotenia kuchynského odpadu v bioplynových staniciach.

Viac v reportáži Sone Cipínovej.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce

Už ste čítali?