10. 06. 2021 14:13 | BRATISLAVA/Marcel Marcišiak

Máme sa obávať? Jedno z najrozšírenejších „éčok“ v potravinách už nie je bezpečné

Pýtali sme sa odborníka Petra Szolcsányiho z chemicko-potravinárskej fakulty STU.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: TASR/Jaroslav Novák

Farbivo E 171. Donedávna látka ako mnoho iných, ktoré sa pridávajú do potravín. Podľa nových zistení Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) ju však už experti nepovažujú za bezpečnú. Problémom je, že sa pridáva do potravín každodennej spotreby ako je napríklad pečivo, sladkosti alebo žuvačky.

„Ešte donedávna sa malo za to, že je bezpečný na používanie v potravinách a pri používaných dávkach nespôsobuje u konzumentov žiadne nežiaduce účinky. Aktuálne výsledky vedeckej evaluácie (scientific review) európskej agentúry EFSA však už naznačujú, že možná genotoxicita nanočastíc oxidu titaničitého sa nedá úplne vylúčiť. Na základe tohto podozrenia experti EFSA už nepovažujú jeho použitie ako potravinárskeho aditíva za bezpečné,“ povedal na úvod docent Peter Szolcsányi z chemicko-potravinárskej fakulty STU.

A na čo sa vlastne toto farbivo používa?

„Ide o bielu anorganickú zlúčeninu s názvom oxid titaničitý, ktorý sa pridáva do potravín buď na ich zafarbenie na bielo, alebo na zvýraznenie pôvodnej bielej farby respektíve na prekrytie inej farby potraviny bielou farbou. Okrem potravín sa používa ako farbivo aj do kozmetiky, liekov a náterových hmôt,“ vysvetlil Szolcsányi.

Vplyv na organizmus nie je jasný

Napriek tomu, že experti nepovažujú farbivo E 171 v potravinách za bezpečné, stále nie je jasné, čo by mohlo v ľudskom organizme spôsobiť. Dobrou správou je, že by sa malo dať nahradiť inou látkou.

„Pravdepodobne áno, ale nemám o jeho potravinárskych náhradách konkrétne informácie," doplnil Szolcsányi.

Okolo farbiva sa už dlhodobo viedli spory, či je vhodné ho pridávať do potravín. Otázkou preto je, prečo ho výrobcovia mohli naďalej používať.

„Vždy sa vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov, ktoré časom, samozrejme, pribúdajú a na ich základe sa prípadne aj modifikujú predchádzajúce stanoviská, je to úplne prirodzený proces,“ ozrejmil Szolcsányi.

Na základe výsledkov EFSA sa teraz dá očakávať, že Európska únia pridávanie látky do potravín zakáže.

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?