26. 06. 2017 06:00 | RAJECKÁ DOLINA/TV Markíza

Huby z Ázie pestuje v Rajeckej doline. Užitočné sú v jedle aj pre zdravie

Surová má jemne pikantnú príchuť, ktorá pripomína mladý kaleráb.

Ázijská huba Shitake.
Ázijská huba Shitake. Foto: TVNOVINY.sk

Huby z ďalekého východu si pestuje doma v Rajeckej doline. Liečivú a mimoriadne chutnú shiitake (šitake) poznáme najmä z ázijskej kuchyne. To, že sa dá dopestovať aj v našich podmienkach otvára nové, nielen gastronomické, možnosti.

Japonci ňou liečia choroby dvetisíc rokov, my ju poznáme najmä z taniera. „Choroby týkajúce sa imunity, shiitake je fantastická pre cukrovkárov, vďaka aminokyselinám vynikajúco funguje proti stresu," hovorí pestovateľ húb Miro Bellan.

„Málokto by huby shiitake hľadal na Slovensku a už vôbec nie v Rajeckej doline v starej zemianskej pivnici.

Tam sú totiž ideálne podmienky. Správna teplota aj vysoká vlhkosť.

„Som bol strašne prekvapený, že namiesto takej bežnej veľkosti desať centimetrov a podobne mi začali vychádzať takéto velikánske huby," opisuje Bellan.

Ázijskú lahôdku pestuje pre seba a pre priateľov. Môžno práve vďaka podmienkam starej pivnice sú huby bez kazov.

„Keby boli v prírode tak už sú červivé. Mne idú všetky zdravé, žiadny červíček žiadne poškodenie," vysvetľuje pestovateľ.

Od známeho si zohnal substrát naočkovaný podhubím a už len čakal. Prvá úroda skončila na tanieri. Kedykoľvek ju môžeme dať pod pečené mäsá, do gulášu, perkeltu. Aj za surova ju môžeme použiť do šalátov.

Surová má jemne pikantnú príchuť, ktorá pripomína mladý kaleráb. No tepelne upravená získa drevitú až dubákovitú chuť i vôňu. A ešte malá rada ak by ste si chceli niečo podobné zo substrátu dopestovať aj vy.

„Ich musíš schladiť na nula stupňov Celzia. Dáš ich do 15-16 stupňov a vtedy sa ti začnú viazať plodnice," uzatvára Bellan.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?