22. 03. 2021 20:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Minulo sa vám droždie? Tieto suroviny vám ho nahradia

Vďaka droždiu je cesto nadýchané, mäkké a vynikajúce.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shuterstock.com/superelaks

Droždie je základnou ingredienciou receptov na chlieb, pečivo, cesto na pizzu, osie hniezda, kysnuté koláče, buchty a mnoho iných. Spôsobuje kysnutie cesta, výsledkom čoho je cesto a aj výsledný produkt nadýchané, mäkké a vynikajúce.

Zvyčajne si na pečenie gazdinky kupujú instantné alebo aktívne droždie. Najlepšie sa aktivuje v teplej vode alebo mlieku so štipkou cukru. Vzniknú v ňom bubliny oxidu uhličitého, ktoré sa v ceste naviažu a pôsobení tepla začnú kysnúť a zväčšovať sa. Výsledkom je už vyššie spomínané väčšie, nadýchanejšie a mäkšie pečivo.

Prečítajte si aj: S, M alebo L? Zistite, ako ovplyvňuje veľkosť vajíčka varenie

Občas sa však droždie v obchode minie, zabudnete ho kúpiť alebo zistíte, že sa vám v chladničke pokazilo. Portál healthline.com priniesol alternatívy, vďaka ktorým proces kysnutia zreplikujete aj bez kvasníc.

Prášok do pečiva

Prášok do pečiva je základom väčšiny receptov. Ide o ingredienciu, ktorú má v kuchyni takmer každý a keďže obsahuje sódu bikarbónu a kyselinu, dokáže nahradiť chýbajúce droždie. Taktiež funguje ako kypriaci prostriedok.

Okamžite reaguje po spojení s kvapalinou a teplom. Na rozdiel od použitia droždia nevyžaduje prášok do pečiva ďalšiu dobu kysnutia. Používa sa prevažne na rýchle kysnutie cesta na palacinky, kukuričný chlieb, sušienky či koláče.

Ilustračný záber
Ilustračný záber Foto: Shutterstock / Elina Berezhanskaya
 

Pri pečení pečiva nahraďte droždie rovnakým množstvom kypriaceho prášku do pečiva. Cesto bude aktívne, ale nenadobudne taký objem.

Jedlá sóda a kyselina

Ako náhradu droždia môžete použiť aj sódu bikarbónu kombinovanú s kyselinou. Ako kyselinu môžete použiť kyselinu citrónovú, citrónovú šťavu, cmar, mlieko či ocot. V podstate si tak vyrobíte vlastný prášok do pečiva.

Použiť by ste ich mali v pomere jedna k jednej. Napríklad, ak recept vyžaduje 2 lyžičky droždia, jednoducho použijete 1 lyžičku sódy bikarbóny a 1 lyžicu kyseliny. Ak ich nakombinujete, cesto vám bude pekne kysnúť a naberie objem. V prípade, že použijete iba jednu z nich, nebude také aktívne.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Fascinadora/shutterstock.com
 

Kvások

Kváskovanie sa stalo za uplynulý rok veľkým hitom a použiť ho môžete namiesto droždia do každého receptu. Takzvaný štartér na kváskovanie je vyrobený z múky a vody, slúži na výrobu kváskového chleba. Niektoré predkrmy z kvásku sú udržiavané roky a nepretržite kvasia, aby remeselnému kváskovému chlebu dodali silnú chuť a jemnú žuvaciu textúru.

Fermentácia pomocou kváskového štartéra funguje rovnako ako instantné droždie, pričom sa v ceste vytvoria bubliny oxidu uhličitého, aby kyslo a nabralo objem. Dve lyžičky droždia nahradíte asi 300g kvásovým štartérom.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?