19. 05. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Tradičné šúľance trochu netradične. Inšpirácia na kombináciu s mäsom aj bryndzou

Okrem tradičného cesta je dôležitá aj ich finálna úprava a kombinácia s inými potravinami.

Tradičné šúľance trochu netradične.
Tradičné šúľance trochu netradične. Foto: Facebook / Teleráno

Mäkké šúľance zo zemiakového cesta s roztopeným maslom, makom alebo orechmi, to je chuť detstva. Jemné zemiakové šúľance alebo gemerským nárečím bedere patria k tradičným slovenským pokrmom našich babičiek. Ide o staré obradové jedlo, ktoré ľudia v minulosti konzumovali na Štedrý večer, Nový rok a na Hromnice kvôli tomu, aby bolo obilie, ľan a konope dlhé a dobre sa vydarili.

V súčasnosti si šúľance ľudia doprajú aj počas bežného dňa, doma aj v reštaurácii. Makové šúľance posypané práškovým cukrom a poliate maslom sú skvelou verziou dezertu, ale aj sladkého obeda. Avšak doba postúpila a aj toto tradičné jedlo sa môže poňať inak. A práve netradičné prevedenie tradičných šúľancov nám v Teleráne ukázal šéfkuchár Miloslav Pabiš.

Prečítajte si aj: Žijete zdravo a raňajkujete každé ráno vločky? Zisťovali sme, či sú naozaj také zdravé

Tipy šéfkuchára

Jedno je isté, aby ste dosiahli správnu chuť a predsa len zachovali tradície, pripraviť si musíte klasické cesto. Recept tak pozostáva z uvarených a nastrúhaných zemiakov, vajca, múky a vody. „Ja napríklad zemiaky nevarím v šupke, ale pečiem. Týmto procesom sa z nich odstráni prebytočná voda. Následne ich ošúpem a nastrúham,“ radí Pabiš.

Podľa šéfkuchára je následne do cesta potrebné pridať menej múky. „Múka robí šúľance tvrdými. To znamená, že čím menej múky dáte, tým sú šúľance jemnejšie a ľahšie na trávenie,“ prezrádza šéfkuchár.

Tradičné šúľance trochu netradične.
Tradičné šúľance trochu netradične. Foto: Teleráno
 

Aby vyzerali a chutili šúľance o niečo lepšie, farbí ich prírodnými potravinami. Ak pripravuje šúľance s jahodami a tvarohom, zapracuje jahody aj do cesta a získa krásnu, ružovú farbu cesta. V prípade mangových postupuje rovnako. Ak by ich pripravoval na slano, na zeleno vie sfarbiť cesto špenát aj hrášok.

Veľmi zaujímavá a dôležitá je aj ich finálna úprava a kombinácia s inými potravinami. Práve tie aj v slanom prevedení predviedol šéfkuchár v relácii.

Aby ste sa správne inšpirovali a mohli si ich pripraviť aj doma, pozrite si jeho rady a tipy v nasledujúcom rozhovore.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?