27. 06. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Recepty z marhúľ na sladko i na slano. Pripravte si plnené marhule, kotlety aj nepečenú tortu

Či už máte marhúľ veľa alebo málo, dôležité je, aby ste si z nich pripravili niečo chutné.

a.jpg
a.jpg

Marhule sú pre vaše telo veľmi prospešné. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov ako vitamín B, C , E a K, taktiež zinok, vápnik, draslík a železo. Podľa niektorých majú marhule pozitívny vplyv na liečbu cukrovky, zlepšujú trávenie, liečia respiračné ochorenia a pozitívne vplývajú na zdravie kostí. Ženy obzvlášť poteší ich účinok vlasy, ktoré budú vďaka nim zdravo rásť a píling z jadier spomalí ich starnutie.

Jeden rok marhuliam praje, iný nie. Či už máte bohatú úrodu, alebo ste si pre chuť a radosť niekoľko plodov zakúpili, dôležité je, aby ste si z nich pripravili niečo chutné. Minulý týždeň sme vám priniesli recept na marhuľový džem, knedlíčky a koláč, recepty si môžete pozrieť tu.

Prečítajte siaj: Spoznajte tajomstvo dobrej kávy. Vychutnať a osviežiť vás môže aj v lete

Tentoraz nám v Teleráne šéfkuchár Peter Varga odhalil svoj recept na nepečenú smotanovú tortu a prezradil aj spôsob prípravy receptov s marhuľami na sladko či slano.

Smotanovo-broskyňová torta.
Smotanovo-broskyňová torta. Foto: Teleráno
 

Nepečená smotanovo-marhuľová torta

Ingrediencie: 250 g bieleho jogurtu, 250 g kyslej smotany do 14 %, mletú škoricu, 40 g domáceho medu, 120 g špaldových alebo celozrnných piškót, šťavu z troch marhúľ, 10ks marhúľ

Postup: Jogurt, smotanu, škoricu a med spolu vymiešame. Na spodok menšej tortovej formy poukladáme vrstvu piškót, ktoré predtým na chvíľu vložíme do marhuľovej šťavy (do šťavy piškóty ukladáme po jednej, aby neboli rozmočené). Na piškótovú vrstvu natrieme vrstvu zmesi z jogurtu, medu a zo smotany a nakrájame mesiačiky čerstvých marhúľ. Na ňu opäť poukladáme vrstvu piškót a takto vrstvíme, kým nepoužijeme všetky pripravené suroviny. Dezert následne vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 12 hodín. Pred servírovaním posypeme troškou škorice a nezdobíme čerstvými marhuľami.

Jahňacie kotlety s marhuľami
Jahňacie kotlety s marhuľami Foto: Teleráno
 

Jahňacie kotlety s marhuľami

Ingrediencie: marhule, jahňacie kotlety, parmezán, bylinky podľa chuti, cibuľa, soľ a niečo na ozdobenie

Postup: V rúre alebo na panvici si upečieme marhule. Zo získanej šťavy z pečenia a niekoľkých marhúľ bez šupky si vymixujte pyré, zvyšné upečené kúsky si dajte na bok. V miske si zmiešajte ľubovoľné bylinky, pridajte parmezán a podrvte/rozmixujte. Následne v zmesi obaľte jahňacie kotlety a z oboch strán ich opečte na panvici. Mäso by sa malo iba zatiahnuť, nemalo by byť úplne prepečené, pretože bude suché. Na druhej panici si pripravte chrumkavú cibuľu. Kotlety podávajte s broskyňami a posypte cibuľou.

Prečítajte si aj: Jahody na mnoho spôsobov: Vyskúšajte domácu zmrzlinu, ovocné špízy aj jahodové poháre

Plnené marhule s kozím syrom

Ingrediencie: marhule, levanduľa, tymian, kozí syr, orechy

Postup: Vyberte si väčšie a tvrdšie marhule. Tie prerežte a odstráňte kôstky. Následne ich na panvici alebo grile opečte s tymianom a levanduľou. Koreniny im dodajú špeciálnu chuť. Nechajte ich vychladnúť. Zatiaľ si nakrájajte kozí syr na menšie kúsky, ktoré následne poukladajte do stredu marhúľ a posypte ich orechmi.

Ďalšie inšpirácie si pozrite v nasledujúcom videu so šéfkuchárom.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?