04. 07. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Salmonela, listerióza a iné infekcie. Ako sa im v lete vyhnúť?

Dôležité je správne skladovanie a spracovanie potravín.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Dragana Gordic

Vysoké teploty v kombinácii so stravovaním prinášajú určité riziko. Hlavne rýchly spôsob spracovania potravín nemusí v horúčavách dopadnúť dobre. Pri vysokých teplotách podliehajú suroviny rýchlo skaze. Ovocie a zelenina zhnijú, mäso a mliečne výrobky sa skazia či skysnú. Chyby nerobia len stravovacie zariadenia, ale môžete sa ich dopustiť aj vy doma. A tak nastúpia neželané črevné infekcie.

Či už vás začne bolieť brucho, preháňať, alebo budete vracať, vždy je to veľmi nepríjemné. Dôležité je preto správne uskladnenie potravín a aj ich dôkladné spracovanie, hlavne mäsa a mäsových produktov.

Prečítajte si aj: Novodobé chudnutie alebo spôsob mučenia? Vedci predstavili magnetický prístroj na chudnutie

Práve preto nepodceňujte spracovanie mäsa na grile a steaky si doprajte radšej prepečené ako krvavé. Baktérie pôsobiace na povrchu môžu ľahko zapríčiniť aj z ružového mäsa hnačku, nevoľnosť, horúčku a vy si až neskoro uvedomíte, že vaše telo bojuje s infekciou.

Často sa však pokazí aj mlieko a vajcia či výrobky z nich. Celkovo sa ročne vyskytne približne 15-tisíc prípadov nákazy.

Ako sa vyhnúť problémom?

Najdôležitejšie je správne uchovávanie potravín, teda ich prenos a uskladnenie. Zadovážte si v horúčavách termo tašky, prípadne termo boxy, do ktorých aj na tú krátku cestu od obchodu domov uskladníte potraviny. Obzvlášť opatrní by ste mali byť pri hydinovom mäse, ktorého súčasťou tráviaceho traktu je práve patogén kampylobakter.

Na prípravu mäsa vždy vyčleňte špeciálne nože, dosky na krájanie, taniere a ideálne aj panvice. Spracovávajte radšej zeleninu oddelene od mäsa a v chladničke oddeľte surové potraviny od hotových jedál. Pri varení si pravidelne umývajte ruky, využívajte papierové utierky na jedno použitie a po umytí mäsa dôkladne opláchnite drez, aby nenastal cez povrch drezu obávany presun na iné suroviny a riad, upozorňuje portál mojezdravi.cz.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/adriaticfoto
 

Symptómy

Salmonelóza sa štandardne prejaví v období 6 až 72 hodín po konzumácii jedla. Môžete mať ľahký aj ťažký priebeh. Ohrození sú hlavne ľudia s tráviacimi problémami, starší ľudia a deti, ktorým stačí aj nižšia dávka infekcie. Keďže je salmonelóza akútne hnačkové ochorenie, prejavuje sa práve častou návštevou toalety a pridávajú sa bolesti brucha, vracanie a horúčka. Pacienti sú oslabení, dehydrovaní a môže ich postupne bolieť aj celé telo.

Telo má vysoký výdaj, potrebuje tak aj dostatočnú hydratáciu a lekár niekedy odporučí antibiotiká. V niektorých prípadoch je odporúčaný aj pobyt v nemocnici. Prenos môže byť z nedostatočného spracovania mäsa, zo sekanej, salámy, údeného mäsa, tlačenky, majonézy a vajec.

Ďalším infekčným strašiakom je listerióza. Jej infikovanie je typické hlavne z mliečnych výrobkov ako sú zrejúce syry, nepasterizované mlieko, mastné produkty, ale aj z kontaminovanej zeleniny. Rizikové je tiež nedostatočne spracované mäso a kontakt so zvieraťom (hlodavce, šteniatka).

Symptómy sú opäť zvracanie, hnačka, bolesť hlavy a dokonca zápal mozgových blán. Obzvlášť nebezpečná je pre tehotné a dojčiace ženy.

Prečítajte si aj: Trápia vás kruhy pod očami? Takto s nimi zatočíte

Podobné príznaky má aj kampylobakterióza, dyzentéria a otrava z potraviny. Iné je to už pri žltačke, teda infekcii pečene, ktorá má skôr chrípkové príznaky. Jasným symptómom je zožltnutie pokožky, tmavý moč, hnačka a niekedy aj nechuť k jedlu. Žltačka sa inak nazýva aj ochorenie špinavých rúk, preto aj prevenciou pred ňou je dôkladné umývanie rúk. Jej liečba by nemala byť samovoľná, ale pod dohľadom lekára.

Rady na liečbu

Podľa rád starých mám je najúčinnejšie čierne uhlie. Je totiž schopné viazať na seba toxické látky a následne ich aj z tela vylučovať. Nezabúdajte na probiotiká a už spomínaný pitný režim formou bylinkových čajov a neperlivej vody. Strava by mala byť počas liečby nedráždivá, bezmliečna, skôr suchá.

V horších prípadoch pri horúčkach, silných bolestiach a nebodaj krvi v stolici, radšej navštívte lekára.

Iné nástrahy leta

V lete vám však hrozia aj iné problémy. Najčastejšie úpal a spálenie slnka. Tiež drobné poranenia, popáleniny, opuchy, dehydratácia, alergie, zápchy a nevoľnosti, zápal močových ciest a ochorenia z kliešťov. Na dovolenke si dávajte pozor na stúpenie na morského ježka a popŕhlenie medúzou.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?