18. 07. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Letné nátierky: Svieže, rýchle a z bežne dostupných surovín

Dopriať si ich môžete na raňajky, večere, ako desiatu na turistike či chutnú pochúťku na ceste na dovolenku.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Lumi Studio

V lete je pre každú ženu dlhé varenie a pečenie ako za trest. Horúco nie je iba vonku, ale veľmi rýchlo už aj v kuchyni. Práve preto nie jedna mamička uprednostní rýchle varenie a prípravu jedál, ideálne v studenom stave. A práve také sú nátierky. Rýchle, chutné, osviežujúce a s ich prípravou vám ľahko pomôžu aj deti.

Dopriať si ich môžete na raňajky, večere, ako desiatu na turistike či chutnú pochúťku na ceste na dovolenku. Využiť môžete suroviny zo záhrady, napríklad cuketu, papriku, cviklu, rajčiny, hrášok (aj rozmrazený), cesnak, cibuľu a ak chováte sliepky, aj domáce vajíčka. Pre ozvláštnenie chute, vám prinášame aj jednu sladkú, jahodovú verziu.

Prečítajte si aj: Viete správne grilovať ryby? Obľúbený alobal vhodný veru nie je

Cviklová nátierka

Ingrediencie: 250 g cvikly, kúsok chrenu, 50 g vlašských orechov, ½ malej červenej cibule, 3 strúčiky cesnaku, 50 g bieleho jogurtu, 2 PL majonézy, šťava z ¼ citrónu, soľ, čierne korenie

Postup: Cviklu si uvarte alebo upečte do mäkka. Následne ju postrúhajte, pridajte nadrobno postrúhaný chren, nasekané orechy, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, jogurt, majonézu, korenie a všetko zamiešajte. Na záver pridajte šťavu z citróna a ešte raz premiešajte.

Cuketová nátierka

Ingrediencie: 1 ks cuketa, 1 ks cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 ks rajčiny, soľ, korenie

Postup: Na panvici si opečte cibuľu s cesnakom, potom pridajte nakrájané rajčiny a nastrúhanú cuketu. Zľahka ošmahnite. Pridajte soľ, korenie a podľa chuti môžete aj trochu horčice.

Jahodová nátierka

Ingrediencie: 250 g tvarohu, jahody, 2 žĺtky, 50 g masla, vanilkový cukor

Postup: Maslo, tvaroh, žĺtky a cukor dajte do mixéra a zmixujte do hladka. Časť jahôd nakrájajte na drobno a vmiešajte do vzniknutého krému, zvyšné nakrájajte na väčšie kúsky a nechajte v miske. Nátierku si môžete dať s vianočkou, na chlebík, rožtek ale aj na banánový chlieb. Na vrch poukladajte jahody z misky.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Veronika Idiyat
 

Hráškovo citrónová nátierka

Ingrediencie: 300g hrášku, šťava z citróna a trochu kôry, 50 g slnečnicových semiačok, 100 ml olivového oleja, 3 ančovičky, strúčik cesnaku, soľ, korenie

Postup: Všetky ingrediencie dajte do misky, premiešajte a pomixujte tak, aby tam zostali ešte kúsky hrášku. Zmes môžete použiť ako pesto na cestoviny aj ako nátierku na chlieb. Môžete pridať niekoľko hráškových bobúľ a semiačka na ozdobenie.

Papriková nátierka

Ingrediencie: 200 g jogurtovej majonézy, 150 g najemno nastrúhaného syra, červenú papriku, žltú papriku, malú cibuľu, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať.

Postup: Majonézu premiešajte s nastrúhaným syrom. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, na malé kúsky nakrájanú papriku, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke odležať do druhého dňa.

Prečítajte si aj: Púpava, žihľava, ďatelina a iné. Objavte čaro varenia z divokých byliniek

Vajíčkovo-tuniaková nátierka

Ingrediencie - 2 väčšie konzervy tuniaka v oleji, 4 vajíčka, 1 stredne veľká červená cibuľa, ½ zmäknutého masla, 50 g taveného syra, 1PL horčice, korenie a soľ

Postup: Uvaríte si natvrdo vajíčka. Medzitým si nadrobno nakrájate cibuľu, pridáte ju do misky, kde dáte aj maslo, syr, horčicu a scedený tuniak. Napokon nakrájate alebo nastrúhate vajíčka, všetko premiešate a dochutíte.

Cesnaková nátierka s ricottou

Ingrediencie: 250 g ricotty, 100 g Lučiny, 4 lyžice smotany, 3 strúčiky cesnaku, lyžicu nasekanej pažítky, lyžičku nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, soľ, čierne korenie.

Postup: V miske zmiešajte ricottu, smotanu a Lučinu. Následne pridajte pretlačený cesnak, bylinky, soľ, korenie a kôru. Dôkladne všetko premiešajte a nechajte v chladničke chvíľu postáť a môžete podávať.


Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?