14. 08. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Domáce burgre ako z vychýrených reštaurácií. Šefkuchár prezradil cenné rady

Zvládne ich doma pripraviť každý.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Magdanatka

Burgre sa za uplynulé roky stali určitým fenoménom. Z pochutiny odsúdenej na kvalitu reštaurácií rýchleho občerstvenia sa však rokmi stalo jedlo hodné aj tých najluxusnejších reštaurácií. A nie je to náhoda. Kvalitný burger je totiž takzvané nebíčko v papuľke, jednoducho delikatesa.

V letnom období je grilovacia sezóna v plnom prúde, a tak ľudí láka aj domáca príprava tejto pochúťky. Kladú si však rôzne otázky, ako postupovať, dochucovať mäso, čo do bugru dať a pod. Práve preto sme v Teleráne privítali šéfkuchárov, ktorí nám naše otázky zodpovedali a Daniel Hrivňák nam krok po kroku odhalil tajomstvo tejto obľúbenej pochúťky.

Ako na to

Základom hocijakého kvalitného jedla sú kvalitné suroviny. Pri príprave burgra musíte vsadiť na dôkladný výber mäsa a žemlí. Najlepšie urobíte, ak si žemle samy upečiete a necháte ich dvakrát vykysnúť. V prípade, že sa na to necítite, zvoľte produkty z kvalitných lokálnych pekární, ktoré podobné žemle pečú. Na Slovensku ich je niekoľko.

Asi najväčšiu pozornosť si vyžaduje mäso, ktoré musí mať správnu štruktúru. Čo to znamená? Že podiel mäsa a tuku by mal byť 80 ku 20 percentám alebo 70 k 30 percentám. Záleží to od toho, ako veľmi šťavnatý burger chcete mať.

Prečítajte si aj: Chcete si uchovať cuketu aj na zimu? Tieto triky na jej uskladnenie si zamilujete

Viacero ľudí sa obáva dochucovania mäsa, že to preženú alebo podcenia. Tajomstvo spočíva v tom, že kvalitné mäso v podstate žiadne bylinky nepotrebuje. Zbytočne len prebijú jeho chuť. Práve preto mäso iba premiešajte, vytvarujte a dajte piecť. Osoľte a okoreňte ho až na grile, aj to vždy už prepečenú stranu. Vďaka tomu vám neunikne z mäsa šťava, zachová si ju. Dĺžka samotného grilovania je však individuálna. Ideálne prepečené mäso je na úrovni médium.

Následne prerežte žemľu a prerezané strany dajte zapiecť. Vďaka tomu nebude žemľa vpíjať dresing. Potom si podľa chute nakrájajte zeleninu, ktorú chcete do burgra poukladať.

Pozornosť si zaslúžia aj omáčky. Na trhu sú dostupné rôzne, najčastejšie sa však používa majonéza alebo BBQ omáčka. Ak si chcete pripraviť vlastnú, jeden recept vám prezradí Daniel aj v nasledujúcom rozhovore.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?