11. 10. 2021 06:00 | BRATISLAVA/zg

Skúste si z tekvice, okrem klasiky, urobiť kompót i sviečkovú

Tekvica sa dá dobre tepelne upravovať, je vhodná pri diétach a môžu ju jesť aj alergici.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: pixelliebe/shutterstock.com

Tekvica. Nič tak nereprezentuje jeseň ako práve táto zelenina a podľa šéfkuchára a tovaroznalca Vladimíra Morochoviča je najväčšia karieristka jesene.

Tvrdí, že pred týmito obrami netreba mať strach, pretože sa dajú dobre tepelne upravovať. Veď z nej môžete urobiť prívarok, polievku, zavariť ako kompót a niektorí z nej robia napr. aj sviečkovú.

Druhy tekvice

Jej pôvod treba hľadať v Amerike až 8 000 rokov pred Kristom u Inkov. Ako prvý divožijúcu druh domestikovali tekvicu obyčajnú (Cucurbita pepo), ktorá je dnes najrozšírenejšia na svete.

Ďalšie vypestovali asi 3000 rokov pred Kristom vo východnej Strednej Amerike a potom sa rozšírila do celého sveta. Botanicky sa podľa Morochoviča tekvica delí na päť druhov.

Tekvice sú typický 'znak' jesene.
Tekvice sú typický 'znak' jesene. Foto: Shutterstock.com
 

Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima) - má hrubú šupku, dlho vydrží surová, ale nie je vhodná na varenie. Zo semien sa lisuje vysoko kvalitný tekvicový olej s orieškovou príchuťou. U našich západných susedov, v Rakúsku, je to top produkt známy po celom svete.

Tekvica fiková (Cucurbita ficifolia) - kuchári ju nemajú radi a varí sa veľmi málo. Má prezývku Vencelove fúzy, pretože v zrelosti má dužinu, ktorá má vlásočnicovitú konzistenciu trochu ako rezance. V Ázii z nej preto pripravujú falošnú žraločiu polievku, dužina má bielu farbu. Hovorí sa jej i sedemročná tekvica.

Tekvica pomiešaná (Cucurbita mixta) - pestuje sa v Strednej a Južnej Amerike, kde rôzne druhy radi krížia a miešajú.

Tekvica muškátová (Cucurbita moshata) - má množstvo foriem a farieb. Charakterizuje ju oranžová farba dužiny s výraznou arómou po muškáte.

Tekvica obecná (Cucurbita pepo) - je najrozšírenejší druh po celom svete.

Tekvica a zdravie

Možno nie každý má rád kráľovnú jesene, ale je veľmi prospešná pre zdravie. Nemá veľa kalórií, preto je vhodná pri akejkoľvek diéte, ale aj pre alergikov a deti. Obsahuje vitamíny A, C, E, K a aj skupiny B, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, ale aj minerály ako draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, zinok i železo.

Mohlo by vás zaujímať: Tri sestry z jednej rodiny: Sú chutné, zdravé a nemajú veľa kalórií

Tekvica podporuje imunitu, je bojovník proti infekciám, ochraňuje srdce a cievy, znižuje vysokú hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak. Je tiež antioxidant. Hlavne oranžová, ktorá je bohatá na betakarotén, ktorý chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi. Zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, žalúdočné vredy a upokojuje.

Tekvica v kuchyni

Pri kúpe tekvice platí pravidlo tvrdosť rovná sa čerstvosť. Prívarky je dobré variť z tekvíc z bielej dužiny, nátierky a tekvicu na pečenie treba vyberať z oranžových dužín. Jesenné a zimné odrody tekvíc, ako vysvetlil Morochovič, šúpať nemusíte, ale môžete.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Luke SW/shutterstock.com
 

Ako príklad uviedol najobľúbenejšiu tekvicu - hokkaido. „Nikdy ju nešúpem, pretože v šupke sa skrýva chuť. Chuť hokkaido pripomína surové lieskovce a po upečení je z nej fantastická krémova dochuť, ktorá sa snúbi napr. s restovanými hríbmi so slaninkou, cesnakom, zázvorom, petržlenovou vňaťou. Šupka pri pečení či restovaní sa krásne v jedle rozvarí. A pre to hokkaido je ideálna na polievku,“ dodal.

V našom článku nájdete recepty na klasický tekvicový prívarok, aký robili naše starké, zaváranú tekvicu ako sladký kompót a sviečkovú.

Tekvicový prívarok starej mamy

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: from my point of view/shutterstock.com
 

Suroviny

1 kg tekvice bielej
300 ml mlieka
1 PL hladkej múky
1 šľahačková smotana alebo na varenie
soľ
cukor
korenie

Postup

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme, necháme asi pol hodinu odstáť. Vyžmýkanú zmes dáme na rozpálený olej, premiešame, aby neprihorela. Pridáme štipku čierneho korenia a udusíme do mäkka.

Skúste si z tekvice pripraviť niekoľko výborných receptov

Pripravíme si tzv. zátrepku v mlieku, do ktorého pridáme dve zarovnané polievkové lyžice hladkej múky. Rozhabarkujeme dohladka a cez sitko alebo naberačku s dierkami nalejeme na uvarenú tekvicu. Za stáleho miešania prevaríme. Keď trošku vychladne, môžete dať kryštálový cukor. Ak chcete aj ocot, ale treba dávať pozor, aby sa vám prívarok nezrazil. Octom si ho môžete dochutiť aj na tanieri. Podávame napr. so zemiakovou kašou a volským okom alebo s fašírkou, či zemiakovým alebo kuracím perkeltom.

TIP: Ak je prívarok hustý, môžete ho rozriediť s teplým mliekom. Nezabudnite stále miešať, aby neprihorel.

Tekvicový kompót

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com
 

Suroviny

ľubovoľné množstvo bielej tekvice
kyselina citrónová
kryštálový cukor
citrón
ananásový kompót
klinček
celá škorica

Postup

Tekvicu ošúpeme, nakrájame na 1,5 cm kocky alebo iné tvary podľa toho ako máte radi. Kúsky potom asi 10 minút dobre varíme vo vode, do ktorej sme dali kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Ak je mäkká, čo zistíme nožíkom, vyberieme ju z hrnca a necháme odkvapkať.

Pripravíme si zaváraninové poháre o objeme 0,7 l a tu sú štyri možnosti čo dáte na dno
- plátok citróna, ktorý sme očistili od postreku, 1 klinček, malý úlomok škorice
- 1 klinček, úlomok škorice a 5 kvapiek citrónového koncentrátu
- 10 kvapiek šťavy z ananásového kompótu a 1 až 2 krúžky tohto ovocia
- po piatich kvapkách citrónového a pomarančového koncentrátu

Mohlo by vás zaujímať: Všetko o zaváraní nájdete v našich článkoch

Do pohárov dáme uvarené kúsky tekvice po hrdlo pohára a zalejeme cukrovým sirupom. Pripravíme ho tak, že v litri vody rozpustíme 2 kg cukru a 1,5 polievkovej lyžice kyseliny citrónovej. Spolu uvaríme a teplým zalejeme pripravené tekvice v pohári. Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 30 až 45 minút.

Sviečková z tekvice Hokkaido

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Dima_Skorina/shutterstock.com
 

Suroviny

slanina
koreňová zelenina - mrkva, petržlen a zeler
tekvica Hokkaido
cibuľa
1 ks kyslá smotana

Postup

Slaninu nakrájame na kocky, aby pustila masť. Potom pridáme koreňovú zeleninu, cibuľu a na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido so šupkou. Osolíme a podusíme do mäkka. Potom rozmixujte a dochuťte kyslou smotanou a pridajte, podľa chuti, ocot.

TIP: Podávajte s knedlíkmi alebo zemiakovými plackami, či chlebom.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?