14. 10. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Pumpkin spice latte: Pripravte si doma najobľúbenejšiu jesennú kávu, manuál krok po kroku

K jeho príprave postačí len niekoľko ingrediencií.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Elena Veselova

Každú sezónu reprezentujú nejaké jedlá, potraviny, ovocie aj zelenina. Medzi tie jesenné jednoznačne patrí tekvica. Tá sa dá využiť pri varení, pečení, tvorbe dekorácií, ale aj k príprave nápojov. Práve tekvicové latte je totiž jedna z najobľúbenejších káv na svete a počas jesene je jeho sezóna.

Slovenský preklad vám možno veľa nenapovedal, ale originálny anglický, pumpkin spice latte, ste určite počuli v amerických filmoch a ochutnali na vašich cestovateľských výletoch. Ide totiž o jeden z fenoménov medzi kávami. Sezónne ho preto ponúkajú aj celosvetovo známe kaviarenské reťazce.

K jeho príprave však postačí len niekoľko ingrediencií, a tak sme sa rozhodli priblížiť vám, ako si ho môžete pripraviť aj v pohodlí vášho domova. Lahodný a voňavý nápoj rýchlo povzbudí zmysly nielen vám, ale aj vašim blízkym. Tak, ako je horúca čokoláda symbolom zimy, je horúce tekvicové latté symbolom pohodového jesenného večera.

Prečítajte si aj: Skúste si z tekvice, okrem klasiky, urobiť kompót i sviečkovú

Budete potrebovať: 150 ml javorového sirupu, 150 ml vriacej vody, 3 PL tekvicového pyré (uvarená a rozmixovaná tekvica), korenie (škorica, muškátový oriešok, vanilka, klinček), trošku zázvoru, espresso a mlieko

Postup: V prvom rade si pripravte tekvicu. Do tekvicovej kávy sa používa hokkaido, ktoré nakrájajte na malé kúsky, vo vode uvarte domäkka, sceďte a rozmixujte tyčovým mixérom. Vznikne vám tekvicové pyré, z ktorého odoberte tri plné lyžice. Zvyšok dajte do chladničky a použite nabudúce alebo pri pečení koláča.

Do hrnčeka nalejte vodu s javorovým sirupom a pridajte odobraté pyré. Premiešajte a postupne podľa vašej chuti pridajte nastrúhaný zázvor a koreniny ako škoricu, vanilku, badyán či klinček. Škoricu odporúčame pridať celú (dva kusy). Zmes priveďte do varu. Teplotu následne stiahnite a zľahka desať minút povarte. Dajte hrnček vychladiť a zmes preceďte cez jemné sitko do sklenenej nádoby, ktorú dajte do chladničky.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/istetiana
 

Na jedno latté potrebujete dve lyžice uvarenej zmesi, ktorú zalejete horúcou kávou a napeneným mliekom. Na záver môžete pridať šľahačku a hoblinky čokolády či trošku škoricového prášku.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?