05. 11. 2021 06:00 , článok bol aktualizovaný 05. 11. 2021 08:04 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Slivkové gule na dva spôsoby či zeleninová polievka. Vyskúšajte tradičné jedlá v novom kabáte

Za jedným kuchynským pultom sa stretla Gizka Oňová a šéfkuchár Peter Varga.

Slivkové gule na dva spôsoby či zeleninová polievka. Vyskúšajte tradičné jedlá v novom kabáte
Slivkové gule na dva spôsoby či zeleninová polievka. Vyskúšajte tradičné jedlá v novom kabáte Foto: Teleráno

Slovenská kuchyňa je veľmi rozmanitá a ukrýva niekoľko tradičných receptov. Medzi ne určite patrí zeleninová polievka, vtáčie mlieko či tvarohovo-slivkové gule. Avšak aj tradičné jedlá sa dajú poňať netradične, modernejšie s inovatívnejšími postupmi. Práve tie sme sa v Teleráne pokúsili pri súboji generácií. Za jedným pultom sa tak stretla Gizka Oňová a šéfkuchár Peter Varga.

Vtáčie mlieko

Ingrediencie: 500 ml mlieka, 2 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčka Zlatého klasu, 80 g práškového cukru

Tvarohovo-slivkové gule s makom

Budete potrebovať: 250 g tvarohu, 250 g detskej krupice, 1 vajce, štipka soli, slivky, 100 g maku, maslo, škoricu, práškový cukor na posypanie

Hovädzie varené, paradajková omáčka, knedľa trochu inak

Ingrediencie: 150 g cibule, 100 ml oleja, 100 g mrkvy, 50 g zelera, 50 g petržlenu, 1 g celej škorice, 1 g nové celé korenie, 1 g čierne celé korenie, ½ g bobkový list, 150 g paradajkového pretlak, 50 g hladkej múky, 1,5 l hovädzieho vývaru, 20 g soľ, 30 g práškového cukru a 50 g masla

Zeleninová polievka

Na masle a olivovom oleji ošmahnete mrkvu a cibuľu. Následne pridáte nakrájanú zeleninu (hrášok, mrkva, petržlen, brokolica, zemiaky, karfiol). Premiešate a zalejete vodou. Pridáte soľ a korenie, uvaríte zeleninu polomäkko a nastrúhate do polievky maslové halušky. Polievku dovaríte a dochutíte.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu.

 

Prezradili nám aj ingrendiencie na ich francúzske zemiaky: 2 kg zemiakov, 2 KL soli, ½ KL čierneho mletého korenia, 100 ml oleja, 10 ks vajec, 200 g tvrdého syra, 250 ml kyslej smotany, 1 PL plnotučnej horčice, oravskú slaninu, údenú klobásu

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?