06. 06. 2021 07:00 | LONDÝN/jh

Odborníci varujú rodičov: Vegánska strava nie je najvhodnejšia pre deti! Toto sú jej dôsledky

Deti, ktoré jedia výlučne rastlinnú potravu, sú nižšie a majú slabšie kosti.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: Shutterstock.com

Vegánstvo je spôsob života, ktorého snahou je čo najviac vylúčiť všetky formy vykorisťovania a zabíjania zvierat pre jedlo, oblečenie a podobne. Tento pojem zaviedli v roku 1953, ale vegánsky životný štýl je populárny hlavne v 21. storočí.

Vegáni konzumujú iba rastlinnú potravu. Úplne vylučujú mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajcia a dokonca aj med. Mnohí z nich podporujú tento trend aj u svojich detí. Nedostatok niektorých vitamínon, minerálov a enzýmov dopĺňajú umelými doplnkami výživy najčastejšie vo forme tabliet. Väčšina odborníkov varuje, že táto strava nie je najvhodnejšia pre deti a mladistvých.

Chcete si dať občas pauzu od mäsa a pomôcť aj planéte? Vyskúšajte flexitariánstvo

Podľa najnovšej britskej štúdie sú deti „vegáni“ nižšieho vzrastu. Tento spôsob života pri deťoch vedie ku kratším a slabším kostiam, píše Daily Mail. Vedci zistili, že deti vo veku od 5-10 rokov, ktoré sa stravujú výlučne vegánsky, sú v priemere o tri centimetre nižšie ako ich rovesníci. Slabšie kosti zvyšujú riziko zlomenín alebo vo vyššom veku riziko osteoporózy.

V štúdii sa tiež uvádza, že len vo Veľkej Británii sa počet vegánov zvýšil za štyri roky až štvornásobne na približne 600-tisíc vyznávačov tohto životného štýlu.

Doterajšie výskumy zdravotných dôsledkov diét na deťoch sa do značnej miery obmedzoval na hodnotenie ich výšky a váhy. Išlo hlavne o deti na vegetariánskej strave, ktoré nejedia iba mäso. Nová štúdia sa preto zamerala hlavne na vegánstvo a jeho celkové dopady na zdravie a vývoj dieťaťa.

V štúdii rozdelili sledované deti do troch skupín: vegetariáni, vegáni a všežravci. Vegáni boli v priemere o tri centimetre nižší, mali približne o šesť percent nižší obsah minerálov v kostiach a mali trikrát vyšší deficit vitamínu B-12 ako všežravci. Naopak vegáni mali nižšiu hladinu zlého cholesterolu a nižšiu hladinu telesného tuku.

Záver štúdie je jasný. Konzumácia iba rastlinnej potravy u detí nie je zárukou zdravia, ale aj všežravci by mali skôr preferovať zdravšie jedlá.

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?